Домашен арест заради статус във Фейсбук !

Домашен арест заради статус във Фейсбук !
Домашен арест заради статус във Фейсбук !

При поредния случай на произвол спрямо палестински активисти заради публикации в социалните мрежи, израелската полиция постави под домашен арест и конфискува компютрите и телефоните на жител на гр. Лод. Причината – открито критикувал във Facebook вербуването на араби християни в израелската армия.
Полицията на Израел постави под домашен арест тази седмица палестинеца Гасан Мунаир, 44 г., жител на град Лод и гражданин на Израел, заради публикуване на Facebook статус, който осъжда опитите на правителството да привлече араби християни в израелската армия.

Според Adalah (Юридически център за правата на арабските малцинства в Израел), Мунаир бил привикан в местното полицейско управление, където бил разпитван за Facebook статус, определен като „заплашителен“ от страна на властите. Палестинецът публикувал снимка на Отец Габриел Надаф от гръцката православна църква – духовен лидер сред християнското население в Израел, и защитник на привличането на християни в израелските отбранителни сили – заедно с министъра на финансите Яир Лапид, със следния надпис:

В името на свободата на словото и прозрачността. Лицата и имената на „почитаемите“ от тази снимка са тези, които искат да обърнат синовете ви срещу народа си.

Efekt 2

По време на разпита, който се фокусирал главно върху неговите идеологически позиции, по-точно върху въпроса за въвличането в армията на християни, на Мунаир било казано, че е бил задържан поради заплашителния характер на статуса си във Facebook. От полицията му казали, че може да бъде освободен под домашен арест в продължение на пет дни, при условие че предаде на полицията IPad-а, компютъра и смартфона си.

От Adalah е подадена жалба в съда в Назарет срещу условията на освобождаване на Мунаир. Според адв. Фади Хури, решението за задържане е незаконно, както и условията за освобождаване. Адвокатът добавя, че статусът на Мунаир не включва каквито и да било заплахи, и не е нищо повече от изразяване на мнение.
Арестът на активиста е поредният случай от сериите мерки срещу палестинците, изразяващи несъгласие в Интернет.

През февруари палестински жител на окупирания Източен Ерусалим е бил призован от израелската полиция за това, че нарекъл кмета на града, Нир Баркат, „кмет на окупацията“. В края на 2013 г., палестински гражданин на Израел, Рази Набулси, е бил арестуван за статуси, обсъждащи окупацията и расистките закони, засягащи арабските граждани на Израел. Неговото престъпление? Написал Facebook статус със следния текст: „Един ден кошмарът ще свърши.“ Само няколко седмици по-късно, полицията задържа 25 палестински онлайн активисти в Източен Ерусалим.

Ние от Blife.eu Ви напомняме, че след опитите на ГЕРБ за диктатура ни очаква това и в България !
Все пак протурското правителство, което ни управлява ще следва принципите и моделът на своят султан Ердоган, който се прочу с арестите против свободата на словото !

Източник: 972mag.com

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.