Започна въоръжаването на бежанците!

Започна въоръжаването на бежанците!

Откриха контейнери със „запаси“ за бежанците, пълни с оръжия и боеприпаси

Плашещият случай остава предимно неотразен от световните медии.
На борда на боливийския кораб са били открити около 500 000 патрона и 5 000 пушки без каквато и да било документация. Снаряжението е било скрито в сандъци, в които са се превозвали запаси за бежанците от Изтока.
Членове на критската брегова охрана разопаковат кашони с хиляди огнестрелни оръжия
„Хаддад 1“ потеглил от турското пристанище Искендерун в посока либийския град Мисрата.
7-членният екипаж на кораба е бил съставен от млади мъже, чиято националност не се разкрива от властите. Гръцките медии съобщават за „египтянин, сириец и индиец“. Всички са били арестувани, пояснява „ИБТ“.
На този етап не е ясно за кого е било предназначено снаряжението. Крайната цел на „Хаддад 1“ била пристанищния либийски град Мисрата, който понастоящем е под контрола На ислямистката организация „Либийската зора“, която превзе столицата Триполи миналата година.
Гръцките медии спекулират, че оръжията са били предназначени за клон на „Ислямска държава“, базиран в съседния либийски град Сирте.
Турското правителство твърди, че бойното снаряжение е било за суданската полиция, и че „пратката е изцяло описана и има всички нужни документи“.
„Ако разследването на гръцките власти покаже, че товарът отива в ръцете на някой друг, и това бъде обсъдено с нас, ще бъдат предприети съответните мерки“, заяви Танжу Билгич, говорител за външното министерство на Турция в интервю за „Ройтерс“.
„Хаддад 1“ определено има неясно минало, що се отнася до плаванията си в Европа. Понастоящем достъпът на кораба до което и да е европейско пристанище е напълно забранен по Парижкия меморандум за разбирателството.
В края на миналата година плавателният съд бе задържан в испански води, където бе открито, че той не разполага с почти никаква документация и системи за сигурност. Това бе четвъртият път, в който корабът бе спрян в Европейски води от 2006 г. насам, пояснява „ИБТ“.
Тогава корабът плавал под флага на Камбоджа и носел името „Мамо“. През февруари тази година той станал собственост на друга компания, на име „Хаддад шипинг“, базирана в атинското пристанище Пиреус. Друга компания под името „Ай Ем Си Хеленик“ била упълномощена да използва кораба, пояснява „ИБТ“. Според базата данни за мореплавателна прозрачност „Екуасис“, и двете фирми споделят общ адрес и нямат регистрирани телефонни номера.
Същата база данни показва, че „Ай Ем Си Хеленик оперира 14 други кораба, плаващи под знамената на държави като Молдова, Танзания, Боливия и Того.
Източник: fbr. bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Efekt 2