Защо Путин може, а Обама не ?

Защо Путин може, а Обама не ?

Защо борбата срещу тероризма на Русия е истинска, а тази на САЩ не е?

Ако се събуждате сутрин и сте объркани за ситуацията в Сирия, спокойно, проблемът не е във вас. Единственото, в което можете да бъдете напълно сигурни е, че Америка е създала голяма каша в региона. Според независими журналисти, включително от Сирия, картината е една, а за голяма част от западните медии друга. Ако човек чете трезво обаче, би трябвало да може да разчете еднообразните анализи, които пускат медийните гиганти на западния свят. Става дума за постоянното мърморене, че каквото и да е действие, предприето от Русия в Сирия е мрачно, съмнително и винаги неправилно.

Хубавото е, че Владимир Путин очевидно изобщо не се вслушва в подобно фалшиво хорово напяване. За пореден път и американските медии, и сателитите им в Европа останаха изненадани и без възможност да се впуснат в анализи, характерни за фентъзи жанра. След изненадващата визита на сирийския лидер Башар ал-Асад в Москва, първата му извън границите на Сирия от 2011 г. насам, стенограмите на Кремъл, о колко дразнещо, са лаконични. Отбелязва се основно, че Асад е благодарил на Путин за намесата в Сирия, както и за действията и решенията на Руската федерация да спре все по-разширяващите се територии на терористичната групировка „Ислямска държава“ в региона.

Efekt 2

Путин е изразил желанието си за съдействие във военната и политическа област и готовността за обединение с други чужди сили в опит да се постигне съгласие по отношение на кризата. За дните, в които Русия се е намесила в Сирия, борбата срещу тероризма е постигнала много повече отколкото водената от американците коалиция за борба с тероризма. Според New York Times руските военни изтребители са провели толкова удари за един ден, колкото водената от американската коалиция е извършила за близо месец. Докато САЩ са бомбардирали ИДИЛ в продължение на повече от година, екстремистката групировка само се е разраствала и е завзела още повече територии в Сирия. Преди няколко месеца например, ИДИЛ разруши древния град Палмира, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Независимо, че правителството на САЩ призна, че ИДИЛ не може да бъде сразена без сухопътни войски, то е отказало да си сътрудничи със сирийската армия, единствената наземна сила, командвана от единственото признато от ООН правителство в страната и единствената сила, която е готова и има потенциала да се бори срещу „Ислямска държава“. Според коментара в New Eastern Outlook на известната повече като „Syrian Girl“ Марам Сусли – активистка, журналистка и анализаторка по социални и геополитически въпроси, решението Русия да се бори срещу екстремистите заедно със сирийската армия, фактически печели много повече резултати в битката срещу тероризма. Според сирийската активистка това разминаване показва единствено двуличието в намеренията на САЩ. Истинският дневен ред на американците в Сирия се оказва различен от смелото тръбене на великата и едва ли не единствена цел – борба с тероризма докрай. И да не забравяме, нима една от най-мощните армии в света, американската, не може повече? Да не би да е тайна, че технологично американските възможности за военни нападения са едни от най-развитите в света? Според сирийската авторка прокламираната цел и неуспехът от действията заслужават по-дълбочинен анализ. Според Сули „Ислямска държава“ обслужва американските интереси, тъй като заплашва Русия. Целта на САЩ в Сирия не е никаква борба с тероризма, а смяна на режима и изолиране на руското влияние, балканизацията и създаването на провалени държави.

Бившият държавен секретар и настоящ кандидат за президент Хилъри Клинтън посочва в изказване, че „топ приоритетът на Америка е премахването на режима на Башар Асад“. В този смисъл САЩ виждат Сирия като една от последните сфери на руско влияние извън границите на бившия Съветски съюз, както и като заплаха за съюзника Израел в региона. Тъкмо наличието на образувания като „Ислямска държава“ и други терористични групировки обслужва интересите на САЩ. Примерите от историята, в които Съединените щати използват тероризма, за да свалят правителства, които са в приятелски отношения с Русия, са доста. Детето на САЩ „Ал-кайда“ например се ражда тъкмо, за да свали правителството на Афганистан, инсталирано от Съветския съюз. Същата е логиката и на създаването на държава като Косово с идеята да се разчлени Сърбия, която е от държавите в добри отношения с Русия. От друга страна, Русия може да спечели повече от резултатите в борбата срещу тероризма и тя има шанс да защити геополитическите си интереси, подкрепяйки властта на Башар Асад. Сирия е била съюзник на Русия в продължение на десетилетия и държи на собствената си територия една от средиземноморските военноморски бази на Русия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „Русия влиза в Сирия, за да предотврати втори либийски сценарий“, с други думи, за да не се превърне в Либия, една от провалените държави на САЩ. Според ирландския политически анализатор и журналист Финиан Кънингам, Съединените щати и техните съюзници биха се радвали, ако военните операции на Русия в Сирия се развият зле, тъй като един такъв успех на Русия би нанесъл съкрушителен удар на всичките машинации на западния режим.

Освен всичко обаче, това е и сигнал за изместващия се баланс на силите в противоположна на американската хегемония посока. Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър мрачно прогнозира, че Русия щяла да пострада от силен ответен удар заради влизането си в Сирия. Още от началото на руската военна намеса в Близкия Изток, Вашингтон и западните му съюзници търсят всички възможни начини да дискредитират и дерайлират интервенцията. Обама изля презрението си, че руската акция е „обречена на провал“, а британският министър-председател Дейвид Камерън заклейми руския ход като „голяма грешка“ от страна на Путин.Вашингтон иска и се нуждае от това Русия да се провали в Сирия.Като имаме предвид мръсната война на Америка,не само в Сирия,но и в целия регион, успехите на Русия ще бъдат не само в унищожаването на бази на ИДИЛ,но и в задушаването на всеки опит за американско господство.

Бившият директор на Агенцията за военно разузнаване (DIA) Майкъл Флин заявява в интервю за Russia Today, че според него решението на САЩ да не противодейства на това ИДИЛ да се разраства, е напълно умишлено, а разсекретен доклад на Агенцията за военно разузнаване е дал предварителна прогноза, че ако САЩ и техните съюзници продължават да дестабилизират Сирия като въоръжават екстремистки бунтовници, „има възможност да се създаде новопровъзгласена Салафитска област в Източна Сирия“, а точно това е, което най-много искат поддържащите опозицията сили, изолирайки властта на Асад. Според американския Washington Post, ЦРУ е тренирало хиляди „бунтовници“, които признават, че са обучени не да се борят срещу ИДИЛ, а срещу правителството на Башар Асад и сирийската армия. Ето какво още пише Washington Post: „През 2013 г. ЦРУ е обучило около 10 000 бунтовници, които да се борят срещу силите на Асад. Тези групи са постигнали значителен напредък срещу бази на алауитите, от чиято секта е Асад и политическият елит на Сирия. Това показва само едно, а именно, че най-важното за Съединените щати в Сирия е просто смяна на Асад на всяка цена. Това означава също, че имат готовност да хвърлят терористичния си хайвер, който сме виждали и по други места в региона“. Други факти, които са изтекли от разобличителни документи показват, че САЩ са забранили на военните си пилоти да насочват атаките си към тренировъчни бази на „Ислямска държава“, в които се подготвят хиляди бойци. Според британския журналист Робърт Фиск, кореспондент на The Independent в Бейрут повече от 20 години, САЩ са бомбардирали един от конвоите от екстремисти на „Ислямска държава“, превзел Палмира, но въпреки това са им позволили да превземат сирийски военен пост и древния град, който вече били започнали да рушат.

По подобен начин САЩ избягват да атакуват бази на ИДИЛ и „Ал-Кайда“ в района на Северна Хама, в опит да се предотврати напредъкът на сирийските войски. Русия в момента атакува същите мишени, които американските благодетели своеволно са решили да подминат. Във времето, през което САЩ са бомбардирали бази на ИДИЛ, винаги са се възползвали и от възможността да разрушават части от петролната инфраструктура на Сирия.
Източник: a-specto.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator