Идиот ли е ?

Идиот ли е ?


Западната преса за Борисов: Този идиот, който звъни посред нощ
Под заглавие „Този идиот, който се обажда посред нощ“ френският международен преглед на печата „Курие ентернасионал“ разказва за интервюто на българския всекидневник „Труд“ с министър-председателя Бойко Борисов.

„Интервютата на българския министър-председател, известен, с това че не държи езика зад зъбите си, радват българските любители на интернет“, отбелязва френското издание. „Последното, появило се в началото на годината, не ги разочарова“.

То припомня, че Борисов е нестандартна за политиката фигура – „бивш бодигард станал шеф на полицията, преди да се изкачи в ешелоните на властта“.
bb (1)
Следва подборка от „най-добрите пасажи“ в интервюто му.

Efekt 2

За геополитиката

Епизодът със сваления от Турция руски самолет постави София в деликатно положение, пише „Курие ентернасионал“: „Членка на НАТО и на ЕС, родина на силно турско и мюсюлманско малцинство, България е също известна със симпатиите си към Русия, „големия брат“ от времето на СССР, но също и освободителка от „отоманско иго“ през 1878 година, обяснява френският вестник, посочвайки, че Борисов е бил пред дилемата чия страна да вземе.

„За министър-председателя не е имало никакво съмнение: „националният интерес трябва да е на първо място“. И България е показала, че тя е „лоялен член“ на евроатлантическите организации, преразказва изданието. „За разлика от другите народи на Източна Европа, българите не изпитват особена враждебност към Русия, но днес „младите българи пълнят самолетите за САЩ и Европа“, а не тези за Москва, „отсякъл“ Борисов.

Големите европейски лидери

„Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън… Те всички са „колеги“ за Бойко Борисов“, пише „Курие ентернасионал“. „Той се хвали с привилегировани отношения с германската канцлерка“.

„Преди или след заседанията на Европейския съвет, ние винаги имаме разговор на четири очи, най-малко 30 минути“.

Цитатите не са съвсем прецизно преведени. Тук например Борисов в оригинала на интервюто казва: „Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последния път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки“.

Вероятно той е имал предвид срещите на националните лидери по политически семейства (десница, левица, либерали и пр.), които предшестват Европейските съвети. Те са далече от „срещи на четири очи“, но в рамките им има място и за такива.
Последната среща на държавните и правителствените ръководители, които членуват в Европейската народна партия, беше в Кралската академия, а не в „библиотеката“ в Брюксел, където впрочем има различни обществени библиотеки.

„Освен това има го и „приятелят Дейвид“, продължава „Курие ентернасионал“, визирайки британския премиер Дейвид Камерън, който неотдавна беше в България. Вестникът отбелязва, че за Борисов това е било шанс да поиграе „голямата игра“ – прегръдки на летището, съвместни пресконференции, традиционен ресторант с нестинарки и най-вече – посещение по границата с Турция, за да покаже на госта си, че България съвестно изпълнява задълженията си по охраната на границите на Шенгенското пространство. Великобритания обаче не членува и не иска да е част от него.

Следва доста свободен превод на разказа на Борисов за това как накарал Камерън да стане в 4 часа сутринта, как летели първо с правителствения самолет, после – с хеликоптер до граничните застави и най-сетне как Борисов возил британския си колега с „джипка“ по граничната бразда, а охраната ги гонела с друга джипка.

„Резултатът: Дейвид Камерън си е тръгнал убеден в добрата воля на България“, пише „Курие ентернасионал“.

За самотата в политиката…

„Не е лесно да си начело на правителство, подкрепяно в парламента от понякога нестабилна коалиция“, продължава преразказът на интервюто. „Но за Бойко Борисов ГЕРБ, неговата консервативна партия, е полюс на стабилността. Което не му пречи да взема всички важни решения в пълна самота, често нощем, докато „гледа тавана с часове“.

„Силният е най-могъщ сам. Как гледаш на това определение?“, „подема любезно журналистът“, преразказва изданието. „Да, сто на сто“, отговаря министър-председателят.

После той разказва за навика си да звъни на министрите си в малките часове на нощта, за любезните им отговори, че те също не спят и за издайническите реплики на съпругите/съпрузите им: „Кой идиот ти звъни по това време“.

…и за футбола

Вестникът посочва, че футболът е „малкият грях“ на Борисов, че играе в аматьорския отбор на „Тигрите“ от Бистрица и често е фотографиран в спортен екип по терените на страната. Той обаче уточнява, че не се отдава на любимия с спорт извън двата часа след обяд.

„В обедната почивка за час и половина, като отидеш да поиграеш, да ти се изветри главата, след това като се изкъпеш и започва денят наново“.

Според Борисов този малък отдих е „единственият му недостатък“, отбелязва изданието.
Източник:bultimes
Ние от Blife.eu имаме нашит отговор по темата а Вие ?
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.