Има ли Тероризъм в Сирия ?

Има ли Тероризъм в Сирия ?

Вашингтон таймс: Има ли „умерени“ терористи в Сирия?

Вашингтон пословично кратко отделя внимание на външнополитически кризи. Миналата година Сирия беше изместена в заглавията от битките в Ивицата Газа. След това Газа беше затъмнена от Украйна.След това Украйна се превърна в стара новина с разрастването на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС). Сега и ИДИС заема второ място покрай политическата драма с ядрената сделка с Иран.Този странстващ фокус на вниманието не означава, че конфликтът в Сирия е отшумял. Но означава, че Сирия често е наблюдавана само на фона на маниите от деня като Иран или липсата на стратегия по отношение на ИДИС на администрацията на Обама.Например, беше направено внушение, че сирийският президент Башар Асад е големият печеливш от ядреното споразумение с Иран, поради което САЩ трябва да ускорят усилията си за „смяна на режима“ в Сирия, както стана в Либия и Ирак. Подобно на идеята, че ИДИС може да бъде елиминиран само чрез сваляне на правителството на Асад, чиито сили се сражават с ИДИС, както и срещу подобни, спонсорирани отвън джихадистки групировки като „Фронта ал-Нусра“, разклонение на „Ал Кайда“. Само че Сирия не е просто фон за Иран или ИДИС, или просто бойно поле за регионален сунитско-шиитски сектантски конфликт, подкрепян съответно от Саудитска Арабия и Иран. Сирийската нация е богат, с разнообразна култура гоблен с петхилядна история. Това не може да бъде умалено до миниатюрна карикатура.В продължение на четири години погрешно беше пророкувана предстоящата смърт на Асад. Нарасналите усилия за сваляне на правителството в Дамаск вероятно да останат безполезни, но те ще удължи конфликта, ще убиват повече невинни сирийци и ще подтикват още по-отчаяни хора да бягат към Европа. Тези усилия ще доведат до по-нататъшно укрепване на войнстващите джихадисти – включително ИДИС – подкрепяни от Саудитска Арабия, Турция и държавите от Персийския залив.

Някои от нашите „съюзници“ в битката срещу ИДИС са най-големите фактори на страна на групировката и нейни финансисти. Например бившият служител на ЦРУ Филип Джиралди е документирал, че в предградия на Истанбул открито се набират средства за ИДИС и изнасяният през Турция петрол е финансовото спасително въже за ИДИС.Сирийската арабска армия е основната пехотна сила, биеща се срещу ИДИС (Кюрдските милиции също се противопоставят на ИДИС в Северен Ирак и редовно са бомбардирани от нашия турски „съюзник“). Както заключава Робърт Мери от „Нешънъл интерест“ „ако Ислямска държава (ИДИС) е наш враг, тогава сирийският президент Башар Асад не е.“ Защо това не е очевидно за още хора във Вашингтон?По същия начин оцеляването на сирийското правителство не може да бъде ограничено до „победата“ на Иран. Макар да е от стратегически интерес на Иран – и Америка – групи като „Ал Нусра“ или ИДИС да не завземат Сирия, Асад не е иранска марионетка. Администрацията, която той ръководи, не е теократична, а светско, националистическо правителство, разчитащо на подкрепата на членове на всички общности в Сирия, включително и на сунитското мнозинство.

Efekt 2

Сирийското правителство не би оцеляло и един ден без подкрепата на милиони сунити в армията, в силите за сигурност, в глобалната дипломатическа служба, в бизнеса и в националния живот като цяло. Що за „управление на алевитското малцинство“ (както често е погрешно определяно) има при Ваел Надер ал-Халки ( сунит, премиер), Уалид Муалем (сунит, вицепремиер и министър на външните работи) , ген. Фахд Ясем ал-Фреиж (сунит, министър на отбраната ) и Асма Асад – сунит и първа дама?Някои външни сили (особено уахабитска Саудитска Арабия, този добре известен образец на демокрация) искат на сирийската агония да бъде гледано като сектантски сблъсък. Но за сирийците това не е така. Бъдете сигурни, че алевити, християни, шиити и други общности ще бъдат елиминирани масово, ако джихадистите биха били победители. Но това би бил последният от американските проблеми ако Сирия се превърне в друга провалила се държава като Либия или, както предупреди губернаторът на Вирджиния сенатор Ричард Блек, ако черният флаг на ИДИС или Ал Каида се развее над Багдад.

Време е американските политици, когато обмислят плюсовете и минусите на ядрената сделка с Иран и как да се противопоставят на ИДИС, да гледат на конфликта в Сирия с нов поглед. Сирийското правителство не е американски враг, но джихадистите, срещу които се бие, са. Няма такова нещо като „умерен“ терорист. Време е да бъде направена сделка с правителството на Асад и да бъде оказан натиск на нашите съюзници да прекратят подкрепата си за терористите.
Източник: pogled.info

Ние от Blife.eu ще коментираме че това с умереният тероризъм звучи малко като малко бременната жена! Тероризъм или има или няма такова понятие като умерен прикрива понятието радикален! Друг е въпросът Кой има нужда да има дестабилност – войни и хаос в светът !
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator