Кой продава най-много смърт по света ?

Кой продава най-много смърт по света ?


Оръжейната търговия процъфтява, САЩ и Русия печелят ударно
САЩ и Русия доставят повече от половината от оръжията в глобален мащаб. Това обяви Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ) в доклад, цитиран от ДПА.

Индия продължава да е водещият оръжеен вносител в света.

Оръжейният внос на Индия между 2011 и 2015 г. е съставлявал 14 процента от общата сума в световен план – двойно повече от нареждащата се на второ място Саудитска Арабия. Сред петте водещи вносители на оръжия са още Китай, Обединените арабски емирства и Австралия.

Efekt 2

Данните показват, че оръжейните доставки по света в периода от 2011 до 2015 г. са се увеличили с 14 процента в сравнение с 2006-2010 г.

По данни на института 58 държави изнасят оръжия. Начело в тази класация са САЩ и Русия, които заедно са доставили повече от половината оръжия по света между 2011 и 2015 г., пише БТА.

САЩ, чийто дял от глобалния износ е съставлявал 33 процента, са продавали оръжия на 96 страни – много повече от който и да е друг водещ доставчик. Главните купувачи на американските оръжия са били Саудитска Арабия, ОАЕ и Турция.

Бойната авиация е съставлявала повече от половината от износа на САЩ.

Русия е доставила една четвърт от оръжията в глобален план. Тя е снабдявала 50 страни, както и бунтовническите сили в Украйна, посочва в доклада си Стокхолмският институт.

Три държави – Индия, Китай и Виетнам – са получили над половината от руския износ.

Индия е внесла 70 процента от своите оръжия от Русия и се очаква да продължи да разчита на руското въоръжение, въпреки че в последно време се увеличава вносът от САЩ.

Според Стокхолмския институт вносът на Индия се дължи на това, че нейната оръжейна промишленост не може да произвежда конкурентни оръжия, проектирани от нея.

Китай, от друга страна, се оказва все по-способен да произвежда свои модерни оръжия и става по-малко зависим от вноса, посочва институтът.

Китай е третият най-голям износител на оръжия в света – неговият дял от глобалния износ е почти 6 процента. Той е снабдявал 37 страни, като водещите му пазари са били традиционните съюзници Пакистан и Мианма, както и Бангладеш.

Франция е четвъртият най-голям износител на оръжия в света с дял от 5,6 процента, а след нея се нареждат Германия и Великобритания.

Източник: dcnews.bg
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.