Погребение в Турция събра 50 000

Погребания в Турция събра 50 000

Близо 50 000 души присъстваха в Диарбекир на погребение на известния адвокат и защитник на кюрдската кауза Тахир Елчи, който вчера бе разстрелян от въоръжени нападатели, докато даваше пресконференция, предаде БГНЕС

Присъстваха много колеги на убития, сред тях председателят на Съюза на турските адвокатски колегии Метин Фейзиоглу, които понесоха ковчега му, покрит с кюрдското знаме – червено, жълто и зелено – сред огромната тълпа. „Мъчениците не умират. Тахир Елчи е безсмъртен!“, скандираха събралите се на кюрдски език.

Известният с критиките си срещу президента Ердоган и неговата политика Елчи бе подложен от седмици на съдебно преследване от турските власти заради изявление по телевизията, че ПКК (Кюрдската работническа партия) не е терористична организация, за каквато я обяви Турция. По обвинението във “възхвала на тероризма” той можеше да получи присъда до 7 г. затвор.

Efekt 2

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че убийците на Елчи ще бъдат открити и че посегателството върху него е също посегателство върху самата Турция.

В събота няколко хиляди демонстранти се събраха на протест срещу убийството на Елчи на историческия площад “Таксим” в Истанбул. Избухнаха схватки между демонстрантите и полицията, която използва светлинни гранати и водни струи. Няколко души бяха ранени. Протести имаше и в други турски градове.
Източник: epicenter.bg/

Ние от Blife.eu: ето това е свободата на словото в Турция !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.