Русия по могъща от всякога !

Русия по могъща от всякога !
Русия по могъща от всякога !

Русия извади най-страшното си икономическо оръжие на пазара – ниския си дълг. Не петролът и газът са основната сила на Русия.
Основната сила е разумното и управление, което във времената на излишъци, изплати почти целия външен дълг и той падна под 10% от БВП. Сега Русия реално има зона за теглене на заеми до още около 50% от БВП.
Това са към 1 трилион долара. Разбира се, трябват много по-малко, за да балансира бюджетът, без да разбутва данъчната система и да се разкърти икономиката.

Вероятно когато цените на горивата поскъпнат, Путин обратно ще върне тези заеми.
А няма да изяде парите, както правеха тия преди него.

За сравнение, в Европа почти всички са с огромен дълг, и дори в криза не могат да вземат заеми, за да прескочат трудните времена.
Просто защото като са били извън криза, не са мислили, а са изяждали всичко.
Така като дойдат трудните времена, пари няма, а всеки нов заем дори влошава положението и дестабилизира държавата.
Ниският дълг и възможността да се теглят временни заеми, без държавата да колабира, е фактически по-важен за Русия от нефта.

Efekt 2

Вчера Русия е пласирала облигации при доходност под 5%.
Това при положение, че е в санкции и във фактиеска нова Студена война, е много добро достижение. Ако отпаднат санкциите, ще може да пласира и на 3%. Но дори 5% не е убийствено и спокойно може да се прескочи трудния момент.

Интересно е и още нещо друго – под страх от репресии, западните банки сами отказаха да посредничат по емисията.
Т.е. изпуснаха си доста сладките комисиони. Заемът се пласира от руска държавна банка, а санкциите реално наказаха Лондонското Сити !

Източник: gudelnews.com

Ние от Blife.eu казваме, че тази Русия не онази Русия, a тази Русия съживи икономиката си и навакса чисто технологично последните 26 години ! Превърна се в модерна и аграрна страна !

А военно-икономическите гиганти в Русия са неизмерими с нито един военен комплекс по светът !

И докато Владимир Путин не спира да оптимизира ресурсът на страната си и да укрепва нацията си има далеч уж по-богати икономики като тази на САЩ!

Да богати някой ще добави, ама на заеми !

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.