Смазващи критики от Брюксел за Борисов

Смазващи критики от Брюксел за Борисов

Отдавна си знаем, че у нас се допускат системни нередности с обществените поръчки, а плащанията по еврофондовете се бавят

Но този път ни го каза и Европейската комисия в прав текст. Въпреки че премиерът Бойко Борисов всеки ден намира повод да се похвали как бори корупцията и държи изкъсо подчинените си, европейските експерти са установили, че голяма част от чиновниците ни са некомпетентни и не знаят как да провеждат публичните процедури.

Неефективни са и контролните механизми, с които се следи харченето на държавните пари. Имало и необичайно много съдебни жалби срещу търговете. Всичко това, казват от Брюксел, е довело до прекъсване на плащанията от еврофондовете и до финансови корекции.

Efekt 2

Затова евроначалниците искат да затегнем контрола в Агенцията за обществените поръчки и във всички институции, които провеждат търгове за европроекти. “Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати.

Недостатъците са липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол. Те пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда.

Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои възможно най-много милиарди левове от европейски фондове до 2020-а”, каза в изявлението си дори инак близката до премиерското сърце Кристалина Георгиева, която е еврокомисар по бюджета.

Но най-неприятното е, че България, видите ли, била изпълнила само една от петте препоръки за реформи, които ни даде преди година ЕК – става въпрос за приемането на Закона за училищното образование. И поради това сега отново се изисква да се трудим по нови мерки до края на 2017-а.

Но забележете за какво иде реч. Еврокомисията иска свиване на дефицита с 0.5 процентни пункта, подобряване на събираемостта на данъците и намаляване на дела на сивата икономика. Все области, в които Борисов се хвали с огромен напредък.

Но това въобще не е всичко. От Брюксел настояват и за успешното приключване на прегледа на активите на банките, пенсионните фондове и балансите на застрахователите, както и за засилване на банковия и небанковия надзор.

А какво да кажем за въвеждането на специални социални услуги за дългосрочно безработните и младежите без препитание, подобряването на образователните услуги за ромите, актуализиране на критериите за определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на процедурите по търговска несъстоятелност. Явно положението с тия неща е толкова зле, щом управниците ни не смеят да се хвалят с тях.

Същото е и със съдебната власт. У нас – пълно мълчание, а европейците искат най-сетне да укрепим капацитета на магистратите, че и той бил като на чиновниците.

Общо взето, пълен хаос. Реакции от властта обаче едва ли ще видим, защото тя умее да се прави на ни чула – ни видяла. Само преди седмица премиерът Борисов ни показа как на форум за корупцията може да говори за контрабандата.

Да се надяваме обаче, че началниците все ще чуят какво им говорят от Брюксел, тъй като критиките ще се повторят поне още два пъти. На 17 юни те ще бъдат разгледани и одобрени на съвета на министрите – ЕКОФИН. След това проблемните за България въпроси ще се дискутират и на заседанието на Съвета на Европа.
Източник: banker.bg/

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.