Хъб на газ в Гърция или у нас ?

Хуб на газ в Гърция или у нас
Хуб на газ в Гърция или у нас

Путин договаря в Гърция южни газови маршрути
Президентът на Русия Владимир Путин днес пристига в Гърция. Това ще е петото му посещение в страната като президент.
Гърция е първата страна от ЕС, която Путин ще посети тази година, отбелязва вестник „Независимая газета“ под заглавие “Гърция мечтае да стане енергиен хъб”, цитиран от “Фокус”.

По време на двудневната визита за днес са планирани срещи с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас, с когото Путин вече се е срещал нееднократно. Запомнящи се остават посещенията в Москва на Ципрас през април и май 2015 г. на вълната на задълбочаващата се гръцка криза, отбелязва руският вестник.

На 28 май руският лидер ще посети Атон, заедно с руския патриарх Кирил. Това посещение отбелязва хиляда годишнината на руското монашество в Света гора.

Efekt 2

В дневния ред на визитата е обсъждането на актуални въпроси в контекста на руско-гръцките отношения, включително реализирането на съвместни проекти в енергетиката. Директорите на „Газпром”, на „Роснефт” са в делегацията на Владимир Путин.

Възможно е в преговорите да стане дума за третите страни, за които първоначално не се стигна до договаряне, но е споменато в споразумението на „Газпром“ с гръцката DEPA и италианската Edison за доставки на руски газ в Гърция и Италия по дъното на Черно море.

Новият газопровод от Русия към Гърция може да премине през България, пише руският вестник „Взгляд“, като се позовава на президентския съветник Юрий Ушаков. Изявлението му може би разшифрова какво означава “трети страни”.

Въпросът за южни маршрути за доставка на наши енергоносители в страните от Евросъюза остава на дневен ред, каза самият Владимир Путин в навечерието на посещението си в Гърция.

България има потенциала да стане лидер при изграждането на европейски газов хъб. Страната има добре развита газопреносна мрежа и интерконектори със съседни страни. Това пък обяви вчера европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си в София с министър-председателя Бойко Борисов.

Ние от Blife.eu виждаме, че Гърция работи по въпроса за енергийната си стратегия докато Борисов чака какво ще реши Европа вместо него !

И Ако това правителство не отстоява енергийната стабилност у нас докато Гърция си гледа интересите и може Бойко да си остане с мечтите за газов хъб, а България да пропусне поредният си шанс !

Шанс, който е и от геополитически и стратегически много важен за бъдещето на България!
Защото там където има руски тръби тероризъм няма!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.