Над 8000 полицаи уволнени в Турция

Над 8000 полицаи уволнени в Турция
Над 8000 полицаи уволнени в Турция

Почти 9000 държавни служители от всякакъв ранг са уволнени в Турция след неуспешния опит за преврат, съобщи МВР в Анкара, цитирано от АФП.

Почти 8000 от засегнатите от мерките са полицаи. 614 от тях са жандармеристи. През цялата нощ срещу понеделник те са били привиквани в участъците, където са им били отнемани оръжията и удостоверенията, твърди в. “Хюриет”.

РОЙТЕРС: ИЗТРЕБИТЕЛИ ПРЕХВАНАЛИ ЕРДОГАН, НО НЕ СТРЕЛЯЛИ

Efekt 2

Свалени от постовете си са 1 областен управител и 29 губернатори на централно подчинение.

Същевременно броят на арестуваните във връзка с метежа достигна 7500 души, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм. Той допълни, че броят на жертвите при сблъсъците е достигнал 208 души, а ранените са 1491.

Продължават арестите и на военни. До този момент са задържани 103-ма генерали. 41 от тях остават в ареста с решение на военния съд в Анкара, в който бяха доведени днес.

ОПИТЪТ ЗА ПУЧ В ТУРЦИЯ – ТЕОРИИ НА КОНСПИРАЦИЯТА

При разпитите станало ясно, че генерал Хулуси Акар – шефът на Генщаба на турската армия, бил заплашен с оръжие от собствения си секретар, за да подпише декларацията за преврат. Това твърдят осведомени източници пред в. “Хюриет”.
Редица висши военни били пленени от своите секретари или съветници, преминали на страната на метежниците.

Хулуси Акар бил пленен от ген.-майор Мехмед Дишли. Заедно с група съветници и секретари той наредил на Акар да подпише декларацията и да я прочете по радиото. Шефът на Генщаба отказал. Тогава Дишли насочил срещу него оръжие и се опитал да му окаже психически натиск, като дори омотал колан около врата му.

Генерал Акар не се поддал нито на заплахите, нито на увещанията, че ще свърши много добро дело, ако подпише.

Метежниците пленили също така зам.-шефа на Генщаба генерал Яшар Гюлер, командващия армията ген. Салих Зеки и командващия Абидин Юнал. При това Юнал бил на сватба, когато започнали събитията.

Генерал Дишли е арестуван след потушаването на пуча.

Неизвестен нападател във военна униформа откри днес огън край Двореца на правосъдието в Анкара. Точно там бяха докарани за разпит редица арестувани военни. Стрелецът бил бързо обезвреден от полицията. Няма жертви и ранени при инцидента.

Хеликоптери, летящи в небето над Истанбул без разрешение, ще бъдат незабавно сваляни от армията и полицията без никакво предупреждение, предаде Нюз.Ру.

Заповедта е издадена от шефа на местната полиция Мустафа Чалъшкан. В града е въведен извънреден режим на сигурност.

В стртегически обекти в Истанбул и на други места в Турция бяха прехвърлени над 1800 резервисти.

Мерките последваха неуспешния опит за преврат през нощта срещу събота. Турските власти обвиняват като главен негов вдъхновител живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Те искат Вашингтон да го екстрадира.

Самият Гюлен заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с превратаджиите, и обвини на своя ред турския президент Реджеп Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж.

ИНДЖИРЛИК ОТЦЕПЕНА, ЕРДОГАН ОТСТРАНИ 2745 СЪДИИ

САЩ отказали да дадат убежище на командващия турската военновъздушна база “Инджирлик”, предаде ТАСС. През уикенда генерал Бекир Ерджан Ван помолил представители на американските власти за убежище. Той бе обвинен от турските власти, че е замесен в проваления метеж. САЩ отхвърлили молбата му, заявиха източници на “Ню Йорк таймс”. Вчера турски медии съобщиха, че генерал Ван е бил задържан заедно с други офицери.

ердоган

В “Инджирлик” са базирани самолети, които САЩ и техните съюзници използват за нанасяне на въздушни удари в Сирия и Ирак срещу “Даеш” (“Ислямска държава”).

Властите в Гърция са започнали процедури по екстрадиране на осмината турски войници, избягали с хеликоптер след провала на пуча и кацнаха на летището в Александруполис. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е обадил на своя турски колега Бинали Йълдъръм късно снощи и е поздравил турските граждани и тяхното правителство за усилията да се противопоставят на опита за преврат.

Източник: clubz.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.