Борисов греши за милиардите, които ще пестим от “Хан Аспарух”

Борисов

Дори да бъдат открити огромни залежи на нефт и газ, те няма да са безплатни
“България може да си спести до шест милиарда долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт.” Икономическото откритие, според което за една нощ България ще се превърне в Кувейт на Балканите, беше направено от премиера Бойко Борисов (цитиран от БТА) по време на официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще бъде използван за дълбоководните сондажи в най-перспективния български блок “Хан Аспарух” за търсене и проучване на въглеводороди. Ден по-рано премиерът изчисляваше, че страната ни ще спестява годишно по 4-5 млрд. долара след откриването на залежите.

При потребление от около 2.5 млрд. куб. метра годишно на природен газ, каквото страната има, разходите за руски газ са 750 млн. долара (според средната продажна цена на природния газ за периода на вход, която е 514.19 лв. за 1000 куб. метра, приравнени спрямо вчерашния курс на долара). Ако към тях се прибавят и разходите на “Лукойл Нефтохим” за нефт и мазут, които според финансовия им отчет за 2014 г. са 3.8 млрд. долара (спрямо курса на долара към края на 2014-а ), то общо разходите за нефт и газ в страната са доста по-малко от заявените от премиера.

Efekt 2

deededed

Дори в блок “Хан Аспарух” да бъдат открити огромни количества, които да бъдат изнасяни, то страната ни ще получава от тях само концесионната такса, а останалите приходи ще са за консорциума, в който влизат Тоtal, Repsol и ОMV, които разработват потенциалното находище.

Предстоящият сондаж

В следващите 4-5 месеца проучвателният сондаж “Полшков-1” (POL-1), който френската Total в консорциум с Repsol и ОMV ще направят на територията на блок “Хан Аспарух” в Черно море, ще покаже какви действително са залежите. Според запознати източници сондажът ще струва около 150 млн. евро. През 2017 г. предстои да бъде направен и втори такъв сондаж, който ще е наполовина по-евтин. Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който ще осигури тези проучвания, беше представен  по време на официална церемония в Бургас, на която присъства голяма част от българското правителство. Самият добив може да се очаква между 5 и 10 години след като бъде направено откритието за залежи, като основните надежди са за нефт, а не толкова газ, коментираха източници.

Търгът за избор на сондажния кораб завърши през септември миналата година, като от консорциума, ръководен от Total, избраха съоръжението на американската Noble Drilling Holding LLC. Още тогава от компанията разпространиха информацията, че Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Преди да пристигне за сондажа в Черно море, корабът е бил на друг проучвателен терен в Западна Африка. Сондажът, който предстои, трябваше да бъде направен още през 2015 г., но драстичното поевтиняване на петрола в световен мащаб забави плановете на компанията.

Тези скъпи сондажи

Проучвателните сондажи са едни от най-скъпите операции по търсенето и проучване на нефт и газ, като за наема на сондажния кораб се плаща на ден. От консорциума обаче не посочват каква е общата сума, която ще платят. Това, което е сигурно, е, че сондажът в “Хан Аспарух” ще бъде много по-сложен от този в съседното румънско находище “Нептун”, където бяха открити залежи за 83 мрлд. куб. метра. Причината е, че там сондажът беше с обща дълбочина от три километра (от които един километър воден слой). Докато сондажът на френската компания ще достигне дълбочина от 5.6 км, което допълнително ще оскъпи процедурата. Самият сондаж ще е на 128 км източно от Варна.

Инвестицията в “Хан Аспарух”

Цялата инвестиция, която консорциумът, ръководен от френската компания, пое ангажимент да осигури в блок “Хан Аспарух ” през 2012 г., е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.

От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания съответно върху 7740 кв.км и 3000 км. Благодарение на тези данни е избрано и точното място за сондажа, който ще даде допълнителна информация за потенциалните залежи на нефт и газ.
За извършването на сондажа беше изградена и логистична база, разположена в пристанище “Леспорт” – Варна, в която се складира сондажното оборудване. Обслужването на тази база се осъществява от консорциум между българската “Бон Марин” и испанската Geodis, с които консорциумът има сключен договор.

Източник: capital.bg

Ние от blife.eu ще добавим !

Шейхът на Балканите като по сценарии от „Отнесени от вихърът“ как ни отнесе скалповете като във Винету!

Та Абдул Ал-срах е перлата на Черно море Борисов ! Лекичко Ви врътнаха една тъничка неистина, че видите ли нашият шейх знаел за нефта от Тодор Живков, който на сладка раздумка му бил казал !

Сигурно по времето на социализмът са направени тези 3D и 2D мащабни проучвания на базата на който се е избрало точното място за сондаж!

А спомняте ли си преди няколко години когато стана ясно, че са взети 40 милиона за проучвания на газ в България, което е било един много тлъст залък на шейха!

Но нашата аритметика е различна от тази на шейхът и ние не можем да смятаме как точно ще пестим 4-5 милиарда !

Но пък за сметка на това неговите счетоводители са похарчили трите милиарда от спряната контрабанда и сега започват да смятат и тези шест милиарда от петрол и газ!

А нашият шейх излезе по медиите и започна да жонглира с цифри все едно да пуснеш ТОТО фиш и да започнеш да разпределяш джакпота преди тегленето !

За такива като нашият Шейх има поговорка „Нефта в морето, а той приготвя барелите“!

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.