Стефан Пройнов: Древни героични монети и пропагандата


Стефан Пройнов: Древните героични монети и пропагандата. В древността не са имали съвременните средства за водене на пропаганда. Царете и императорите са използвали други методи за популяризиране на имената, образите и делата си.

Статуите, плочите и релефите поставяни на площадите, тържищата и на кръстовищата по пътищата поставяни в храмове редом с тези на божествата и в други религиозни и публични административни сгради са имали една единствена цел да въздигнат образа и името на владетелят и да бъде представен в определена светлина пред масите и обществото.

И ако в древният Рим са имали големи крайпътни камъни и плочи с надписи поставяни на видни места от където човекопотока е най- засилен то днес имаме билбордове поставяни по улиците и по магистралите на които виждаме лица на хора, които искат да бъдат разпознаваеми. Днес имаме огромно количество на средства за масово осведомяване – или масово облъчване например телевизия – някой Ви налага своята визия за света?

Efekt 2

Радия, които Ви вменяват определени гледни точки или предварително насочват вашата информираност, но дали това е истината?

Пропагандата е навсякъде, ако имате очи да я видите – тя е в книгите, филмите, вестници и списания, тя е в интернет, на където и да се обърнете сте жертва на нея волно или неволно вие сте жертва на управление на вашето съзнание и сте лишени да направите свободен информиран избор и така къде е истината? Римският император

Марк Аврелий казва: „Всичко, което чуваме, е мнение, не е факт. Всичко, което виждаме е гледна точка, не е истина”.

Така древните са знаели какво е пропаганда и как да я използват във всичките и възможни средства и комуникации с вашето съзнание. Безспорен лидер обаче си остават монетите. Древните монети достигат до всеки и разказват своята история и носят своето послание до всички. Както сегашните монети и банкноти на тях срещаме лица, надписи, дати и символи, както и сцени от исторически събития това е взаимствано от античните им предци, които в древността са извършвали същата пропаганда. В древността монетите са били най-голямата и единствената медия с голям обхват на териториални въздействия, чрез търговските пътища те често се срещат на различни континенти.

Нумизматиката днес сглобява такива пропагандни късчета метал в колекции. Тези колекции обаче са пъзели, които разказват исторически събития изковани на реверсите – на задната страна на монетите, които като се знае кой император или цар кога е живял ние придобиваме ясна представа за посланията преди и сега достигащи до нас хората. Царе и императори са градили своят рейтинг не с телевизори и радия, а с монетите където чрез тях са укрепвали своите образи и репутацията.

Стефан Пройнов: Медальоните са правени в много малки тиражи и като тегло са имали своето пазарно кратно съотношение към даден номинал в зависимост от материалът от който са направени. Правени са по различни поводи и по този начин са осведомявали предимно висшите елитарни среди и кръгове като Генерали, висши магистрати и приближените до властта.

Има медальони на различна тематика и повод като сключване на мирен договор от императори скрепен с документ за съвместно царуване.

Например първият известен в Римската история триумвират е термин, използван от историците за да обозначи неофициалния политически съюз в Древен Рим между Гай Юлий Цезар, Марк Лициний Крас и Гней Помпей. Този съюз е установен през 60 пр.н.е. и продължава до 53 пр.н.е.

По късно сме свидетели на много такива съглашателства.

Стефан Пройнов: Сега в политиката как ги наричат? Коалиционни споразумения, сглобки и как ли още не. Добре, че политическите коалиции имат срамен характер и не са почнали да секат монети от БНБ, че бая ще се поквари нумизматиката и какво ще ни се наложи да обясняваме на света! Според НПК може да ги наречем дори престъпен сговор и организирана престъпна група.

Така да се върнем назад във времето медальони са правени в малки тиражи понякога десетки на брой при различни събития – например потушаване на въстание, победа от битка, основаване на град в дадена провинция, при построяване на Акведукти, пристанища и всякакви поводи. Често Императорът или владетелят показва и Благосклонността и по пропаганден начин са вменявали на обществото, че видите ли Боговете са с нас. Списъкът е дълъг, но най-често виждаме образи на Нике богинята на победата или Фортуна – богинята на Късмета, Арес, Зевс- гръмотвержеца или Хелиос – Богът слънце.

Стефан Пройнов: Парите от най-дълбока древност до сега си остават най-мощното средство за контрол и власт и ако не тяхното качество то тяхното количество създава империи и светове и ги унищожава. Все пак всяка война, която се води в света е за ресурси и територия на която се намират ресурсите, които от своя страна се превръщат в различни неща с различна стойност – пак за пари става дума.

Понякога обаче слуховете и мълвата, която се подхранват не само с монетите сред обществото както е днес чичо Гугъл за дадени личности днес трябва да подсили или да омаловажи представата за някой образ. Та в Античността когато мълвата плъзне из обществото сме свидетели как дадени царе, владетели и императори използват монети, за да се представят в героична светлина.

Това се наблюдава при така наречените медальони където бюстът на владетелят е от кръста на горе наподобяваш със символи митични фигури като Херакъл например. Свидетели сме и на медальони с рог на изобилието, което идва да вмени на своите генерали, войници и поданици, че видите ли имаме пари за заплати и се къпем в благоденствие.

Но има и такива случай който Владетелите използвали монети, за да се представят в героична светлина в стандартни масови монети за да достигне тази информация до повече хора.

Ето едни разновидности публикувани преди година от NGC този лот подбран от Бен Уолъс разглежда героични бюстове от древния свят на стандартни номинали.

Стефан Пройнов: Виждаме, че парите от най-дълбока древност си остават най-мошното средство за масово поразяване, но често и историите, които разказват са с пропагандна цел както са казали древните, че историята се пише от победителите, но ако искате да научите истината попитайте победените те ще ви разкажат друга история.

Днес Историята се пише и пренаписва от средствата за масова информация – или от хората, които седят зад тях!

Не се чудете, че Холивуд може да разкаже на децата Ви, че Орфей е Негър или че Херкулес не извършел тези подвизи сам, а били са група – нещо като екип за бързо реагиране и са побеждавали с тактически качества и умения митичните същества.

Стефан Пройнов: И ако в Древността култът към герои е създавал личности и смели, безстрашни войни то днес нямаме нужда от герои, а често монетите имат не пропагандна цел, а подхранване на консуматорско поведение на масите. С какво се замениха Героичните фигури – с гербове, символи и номинали и днешните монети няма какво да разкажат на идните поколения?

Стефан Пройнов: Хиляди години Древни героични монети разказват историята на човечеството с образи, които са достигнали до нас.

Ние какво ще разкажем за нас на идните поколения?

Стефан Пройнов: Контролът над Вашият ум !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.