Стефан Пройнов: Стотинка за кола

Стефан Пройнов: Стотинка за кола


Стефан Пройнов: В България е възможно да смените една или две стотинки за кола с някой колекционер на монети.
Монета от 2 стотинки, изсечена по време на соца, е сред най-скъпите в момента. Това съобщи Стефан Пройнов цитирайки Георги Георгиев, шеф на Софийското номизматично дружество. Цената и върви от 6 до 8 хиляди лева. Специализирани сайтове обаче я предлагат и за 15 000 лева.

Двете стотинки са изсечени, за да се пуснат в масово обръщение през 1981 година. От тях има милиони. Има обаче няколко, които са със сбъркан надпис и затова са толкова скъпи и търсени от колекционерите. Те се броят на пръстите на ръцете, казва Пройнов. Други нумизмати уточняват, че бройката е само 20.
Ако се разровите в чекмеджета и шкафове, където държите непотребни вещи и попаднете на монета от две стотинки от 1981 година с надпис на реверса „Народна република България“, то трябва да знаете, че за нея може да получите сума, с която да си купите сравнително нова кола. Ще сте късметлия и ако попаднете на монета от 1 стотинка от същата година и със същия надпис. Цената й е малко по-скромна – около 10 000 лева, тъй като от нея има малко повече бройки – 137.

Нумизматите обясняват и защо тези монети са толкова уникални. По времето на соца в чест на 13 века от създаването на България БНБ решава да смени обичайния надпис на обикновените размени монети и вместо „Народна република България“ на тях да пише „Хиляда и триста години България“. Според Георгиев, за смяната на надписа е настояла лично Людмила Живкова.

Efekt 2

Само, че някой от монетния двор забравя да смени матриците на 1 и 2 стотинки и така за изсечени 20 броя монети от 2 стотинки и 137 броя от монетите със стойност 1 стотинка.
Така на практика човешка грешка създава тази нумизматична спекула днес.
Стефан Пройнов експерт на фалшиво и древно изкуство обаче твърди , че на редките монети има и дота фалшификати фалшификати.

В нашата лаборатория са попадали няколко екземпляра, който ни бяха предоставени за анализ и се оказаха фалшиви. Затова препоръчвам винаги да се консултирате преди да закупите някой монета .

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.