9 септември – преврат или революция

9 септември - преврат или революция


9 септември – преврат или революция
Навършват се 73 години от Деветосептемврийската революция, извършена на 8 срещу 9 септември 1944 година.
Тогава е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
Събитията от 9 септември 1944 година до домекратичните промени у нас се смятаха за социалистическа революция.
След 1989 година събитието е определяно като „военен преврат“.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на настъпващите в страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

На 26 август 1944, под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
На 5 септември ЦК на БРП и Главният щаб на Народоосвободителната въстаническа армия изработват оперативен план за вдигане на въстание, доуточнен на 8 септември. Според него трябва посредством координирани действия на партизаните, на бойните групи и преминалите на страната на ОФ армейски части през нощта на 9 септември да бъде взета властта и да бъде установен пълен контрол върху страната.
За цел на въстанието е обявено „да се събори фашистката власт и се установи народно-демократична власт от Отечествения фронт“. Още на 6-7 септември започват вълнения в различни части на България. На места стачките и митингите прерастват във въоръжени сблъсъци с полицията, дадени са жертви и от двете страни. На 7 септември Червената армия нахлува на територията на България.
Източник: enovina.bg

Efekt 2

Преврат или революция е въпросът?

Но дали за някой е преврат е въпрос на еквилибристика, а по-скоро е НАРОДНА революция щом след това името на страната ни бе НАРОДНА Република България и видно е едно – от НАРОДА за НАРОДА !

Днес ние сме парламентарна република, а парламента се управлява от кланове на някой политико-мафиотски формати наречени ПП и май пак народът трябва да си върни властта, а нали властта произлиза от народа не от хунтата на някой хора !

Затова нека се знае, че в България властта се е давала или по наследство или с кръв пролята !
Да, на тази дата тя бе пролята от пролетариата и затова Народа си поживя на тази дата десетилетия като се празнуваше и агнета се въртяха на чевермета, но днес обаче мачкат ви ченгета, а за чевермета можете да си мечтаете момчета !

Две смърти няма, ако ще живеем като роби то по-добре да излезем на борба всички и няма как да ни вкарат по затвори, но един по един всеки ще си отиде, а въпросът е как – в борба или като роб в нищета?
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.