СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ЗА АМЕРИКАНСКАТА БАЗА „НОВО СЕЛО“+ ВИДЕО

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ЗА АМЕРИКАНСКАТА БАЗА „НОВО СЕЛО“+ ВИДЕО

Трима български депутати – Петър Славов (Реформаторски блок), Христо Гаджев (ГЕРБ) и Илиан Тодоров (Атака), бяха миналата седмица ВИП-гости на съвместно учение между български, американски и румънски военни на полигона в „Ново село”

Ето какво коментира пред ПИК Илиан Тодоров: „В крайна сметка всички неща, които видяхме там – спални отделения, спортни зали, фитнеси и театри – са създадени за американската армия, те не са създадени за българи. Просто американците живеят там. Има български военнослужещи, които се изпращат за период от две седмици от Министерството на отбраната. Някои от тях, разбира се, от висшия състав – има доволни, аз останах доста неприятно изненадан от сервилността на някои български офицери, защото нещата ни бяха представени – че разбирате ли тази база ако я няма, Българската армия загива.

И веднага си поставям въпроса – как сме оцелели толкова години тогава? Как сме имали армия, без да е имало американски бази на наша територия? И то сме имали наистина армия, защото в момента нямаме армия”. Илиан Тодоров добави, че българските военни казали, че са на заплащане към Министерството на отбраната „въпреки твърденията на министър Ненчев, че американската страна осигурява тяхното заплащане”. „Бяха ни показани условията, които те са създали за американските войници там и от разговорите, които проведох, ни обясниха, че трябва да сме изключително благодарни, че американците са тук. Всъщност, според думите на офицери от Българската армия, ние трябва да сме безкрайно доволни, че те са тук и единственият интерес от това е нашият. Т.е., че дори трябва да се чувстваме неудобно, че те ползват абсолютно безвъзмездно нашите имоти. Което, разбира се, е смешно”, каза депутатът. „Знаете ли какво представлява съвместното учение, на което присъствах онзи ден? Много съжалявам – но по десет войника от Сухопътни войски стрелят от 20 метра по едни мишени и това било съвместно учение и повдигало духа и оперативната съвместимост.

В крайна сметка таза база не повишава по никакъв начин бойната мощ на Българската армия, а дори напротив. Даже може да си направим един експеримент – аз ако легна там, от 100 изстрела от 20 метра най-вероятно ще уцеля в 95 случая. Това е просто смешно”, сподели Илиан Тодоров. По думите му – по договор американските военнослужещи в тази база могат да достигнат до 5000 души на ротационен принцип през 90 дни. „Те могат да вкарват всякакви оръжия там – пише го в споразумението, което България е подписала. Могат да вкарат и биологическо и химическо оръжие – това не е забранено от споразумението”, заяви Тодоров. Той добави: „Останах със същите впечатления, които съм изразявал и по-рано – че е абсолютно недопустимо една от най-богатите и мощни във военен аспект държави в света да не плаща наем за ползваните бази в България… Абсурдно е да не се плаща наем при положение, че САЩ харчат по 10 млрд. долара на година, според данни на Департамента за отбрана на САЩ, за военни бази извън територията на САЩ.

Плащат наеми в Германия, във Великобритания, в Италия, в Белгия, къде ли не. Само не плащат в най-бедната държава на ЕС.” Илиан Тодоров каза, че е минал и през близкото село Мокрен да пита какви са ползите от присъствието на американците. „Питах хората дали има инвестиции в инфраструктурата и какво се случва с работните места. Искам да ви кажа, че всички, с които разговарях, казват – че всичко, което са направили за 10 години, е, че са боядисали училището… Никакви работни места. Даже един човек ми каза, че имало българи, които работели на строителните обекти в базата, и български фирми, на които не било платено. Чуваме много лъжи, че покрай американските бази живял и българският бизнес, което е абсолютна лъжа. Мога да ви кажа, че дори водата в тази база се внася от Латвия. В България нямаме ли минерална вода, че трябва да се внася от Латвия”, попита депутатът от „Атака”. Изводът на Илиан Тодоров е:

Efekt 2

„Тези бази просто трябва да изчезнат на секундата. Отделно от това, трябва да ни изплатят една сума от над 2 милиарда долара за тези десет години, в които безплатно са ползвали базите.” А по повод заявленията, че базата в „Ново село” е българска – Тодоров казва: „Можете ли да ми кажете в цялата военна история на САЩ – американски войник да е бил командван от чужд офицер? Няма такъв случай в световната история. Тази база не е българска, а е американска. Това, че я наричат, че е за съвместни учения, е просто един параван.”
Източник: slivensega.wordpress.com/

Вижте Видеото :

Ние от Blife.eu питаме това ли е партньорството на България с Америка ! Така ли се отварят работни места и се развива икономиката като се ограбва бизнеса и се унищожава икономика ! Когато Държавата е гарант на грабителя, бизнеса стига до старата поговорка „Цар като ти разплаче майката няма на кого да се оплачеш” Докога ще караме така?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.