Владимир Путин:Притисна петролните генерали

Владимир Путин:Притисна петролните генерали


Путин съобщи, че петролните босове са готови да съкратят добива

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес в Кремъл с ръководителите на големите руски петролни компании и още в началото им напомни, че между държави производителки в момента се обсъжда замразяване на добива на нивото от януари.

“И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение”, добави той.

Efekt 2

След това президентът обясни на гостите, че целта на срещата била лично да чуе от тях как се отнасят към идеята и дали я поддържат. Телевизионните камери показаха в този момент как двама от присъстващите изпълнителни директори се подсмихнаха.

Путин разясни, че обсъжданата с други държави инициатива е средният месечен добив за цялата 2016 г. да не надхвърля средномесечния за януари, след като през миналата година бяха добити рекордните 534 млн. тона нефт.

Той припомни също, че докато за година цената на сорта “Уралс” (Urals) е намаляла три пъти и това съществено се е отразило на приходите на компаниите, те са увеличили капиталовите си разходи с близо 8%.

Подобни разговори са без предварително обявен дневен ред и обикновено имат формат на свободна дискусия за състоянието на руския петролен сектор, световния паза, последните идеи за приватизиране на част от руски компании и ще има ли промяна в данъчното им облагане. В Кремъл освен енергийният министър бяха поканени ръководителите на “Роснефт”, “Лукойл”, “Сургутнефтегаз”, “Зарубежнефт”, “Башнефт”, “Газпром нефт”, “Татнефт” и “Независима нефтена компания”.

Ден по-рано РБК съобщи, че те щели да помолят Путин да не се съкращават добивите и износа, за което има предварително споразумение от 16 февруари на Москва със Саудитска Арабия и Катар (условието е и други държави производители да се включат – бел.ред.). Мотивите на директорите са, че така ще изгубят пазарен дял и възвръщаемост на вложените в развитие средства.

Но Путин още в началото припомни, че на 27 януари е имало среща при министър Новак на ръководителите на най-големите петролни компании, на която били обсъждани сценарии как да се съкрати добивът.

Един от тях предвиждал свиване на добива с цялата страна с 5%, твърди РБК, вторият – намаляване на експорта с 5% и препоръка към износителите пропорционално на дела си в експорта съовтетно да намаляват добива. Последното означава, че мерките ще трябва да поеме основно “Роснефт”.

Петролните “генерали” не били съгласни с подобен ход на събитията и досега позицията им не се е променила. Анализатори допуснаха в закритата част на срещата с Путин гостите му да опитат да предложат сделка – намаляване на добивите срещу отказ на държавата да увеличава данъчната им тежест или срещу инвестиционна помощ от бюджета.

Представител на “Лукойл” казва пред РБК, че има не само проблем с техническия контрол върху това всички участници да спазват своята част от ангажиментите. Има опасност от глоби от страна на купувачите, както и от загуба на пазарна ниша, допълва той.

От “Газпром нефт” казват, че очакват държавата да им помага просто като не им се меси в и без това трудните за всички в сектора времена.

Но всички анализатори са единодушни, че ако Путин нареди да се понижи добивът и износът, никоя частна компания няма да се опълчи. Въпросът е, че Русия няма да предприеме едностранни действия.

ОПЕК е намалила през февруари спрямо януари добива с 280 000 барела до 32.37 млн. барела дневно, съобщи “Ройтерс”. Това е най-вече заради Ирак (заради взривен петролопровод, която вероятно ще е в ремонт до средата на март), саудитците добиват както досега, а Иран е увеличил износа, но не е сигурно с колко. Съкращението едва ли ще донесе ефект, тъй като се смята, че излишъкът на световните пазари е достигнал 1.7 милиона барела дневно.

През февруари иранците са увеличи добива си с 500 000 барела, но клиентите все още са много предпазливи основно заради неяснота с финансирането на сделките и застраховането на танкерите, съобщи Мохсен Гамсари, директор по международните отношения на Иранската национална компания. Според него плановете на Техеран са в края на годината – в зависимост от ситуацията на пазара – Иран да изнася по 2 млн. барела на ден.

Като цяло ОПЕК едва ли ще намали добивите преди следващата среща на министрите на петрола през юни, защото страните членки още не са сигурни колко бързо ще расте иранският добив, казват източници на “Ройтерс” от организацията. Освен това те искали да пробват колко сериозна е Русия в обещането си – първото от този род от 15 години насам.

Засега най-вероятно изглежда да се разговаря в петролния картел на тази тема към края на годината.
Източник:dnevnik.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.