Германия каза ДА на „Северен поток 2“

Германия каза ДА на „Северен поток 2“

Германия одобри смесеното предприятие на „Газпром“ за „Северен поток 2“

Планира се дължината му да е 1224 км, а пропускателната способност на двата ръкава – 55 млрд. куб. м газ годишно. Федералното антимонополно ведомство на Германия разреши на европейските фирми „Шел“ (Shell), Е.ОН (E.ON), „Винтерсхал“ (Wintershall), „Енжи“ (ENGIE) и О Ем Фау (OMV) да закупят дялове от проектната компания „Норд Стрийм 2“ (NOrd Stream 2 AG), която „Газпром“ създаде като платформа за съвместното предприетие за проекта „Северен поток 2“, предаде „Известия“.

Сделката е одобрена още на 18 декември, но за решението бе съобщено едва във вторник. Съвместното дружество, в което ще влязат най-големите енергийни компании в Европа, бе създадено от „Газпром“ още през юли в швейцарския град Зеге. Очаква се руската държавна корпорация да притежава дял от 50% в него, а останалите пет фирми – по 10% всяка.

Процесът на покупката на дялове в смесеното предприятие бе възпрепятстван от политически мотиви, посочва „Известия“. По-специално германският канцлер Ангела Меркел подкрепи проекта, но заяви, че Украйна трябва да запази значението си на транзитна страна за руския газ.

Efekt 2

„Северен поток 2“ е проект за газопровод от Русия до Германия. Той е разширение на действащия „Северен поток“. Планира се дължината му да е 1224 км, а пропускателната способност на двата ръкава – 55 млрд. куб. м газ годишно. Това е 28,7% от обема на експортните доставки на „Газпром“ за 2014 г., отбелязва „Известия“. Източник: www.blitz.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.