Детско здраве – влияние на захарта върху децата

Няма човек, който да не се съгласи, че сладкото е голямо изкушение не само за възрастите, но и за децата. За съжаление, последните данни сочат, че подрастващите не просто приемат повече десерти, а прекаляват драстично с тези изкушения, а това от своя страна крие много рискове за нормалното детско здраве.

Според редица психолози, консумирането на повече сладки изделия, крие големи рискове за хиперактивно поведение при децата и особено при най-малките до към 5-6 годишна възраст, което е изключително опасно за тяхното детско здраве. Причината за това е проста, тоест това води до повишаване на кръвната захар, като така тялото ни отделя повече инсулин, който абсорбира съответно захарта, за да я трансформира в енергия или казано с други думи децата стават прекалено раздразнителни, активни и неспокойни.

Другата вреда на тази сладка зависимост е наднормено тегло, а този проблем е все по-срещан при децата, което е доста стряскаща тенденция, защото родителите не осъзнават вредата от прекомерното приемане на захар. При нас цифрите са особено големи, тоест около 30% от учениците имат наднормено тегло, което от своя страна увеличава риска за развитие на диабет.

Efekt 2

Лекарите съветват да се замислите над тази тема и да не давате на децата си да прекаляват със сладки изделия, в които има много захар. По-добре ги научете да си хапват някакъв сладък плод, а не да увреждат своето детско здраве от най-ранна възраст.

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator