Днес Фидел Кастро има рожден ден !

Фидел Кастро


Вижте повече за животът на Фидел Кастро !
Фидел Кастро е роден на 13 Август през 1926 г. в плантация за захарна тръстика край Биран, Източна Куба. Син е на Анхел Кастро и Аргис, галисийски имигрант, който става относително заможен след работа в захарната индустрия и умели инвестиции, и неговата прислужница Лина Рус Гонсалес.
По това време баща му е женен за друга жена, Мария Луиса Аргота.

Фидел Кастро има двама братя (Рамон и Раул), и четири сестри (Анхелита, Хуанита, Енма и Агустина), както и един полубрат (Педро Емилио) и една полусестра (Лидия), отгледани от първата съпруга на баща му.

През 1941 г. Анхел Кастро се развежда и се жени за майката на Фидел, а две години по-късно го признава официално за свой син.

Efekt 2

През 1947 г. Фидел Кастро се присъединява към лявата Ортодоксална партия, основана малко преди това от Едуардо Чибас.
Чибас се кандидатира за президент, като обвинява президента Рамон Грау Сан Мартин в корупция и се обявява за премахване на стария политическия елит и установяване на икономическа независимост от Съединените щати.

Макар че Чибас губи изборите, Кастро остава един от неговите активни поддръжници.
През 1948 г. участва в студентска конференция в колумбийската столица Богота, където се включва активно във възникнали по същото време безредици. След завръщането си в Куба се жени за Мирта Диас Баларт, студентка от богато семейство, а през 1950 г. завършва университета.
След дипломирането си Фидел Кастро става адвокат в Хавана, но остава активно ангажиран с Ортодоксалната партия.

Става известен със своите силно националистически възгледи и своето противопоставяне на влиянието на Съединените щати в кубинските вътрешни работи.
По време на кандидатпрезидентската кампания на Едуардо Чибас през 1951 г. Кастро присъства на радиопредаване, по време на което Чибас се прострелва в корема, малко след което умира.
През 1952 г. самият Кастро се кандидатира за място в парламента, но изборите са отменени след военен преврат, оглавяван от генерал Фулхенсио Батиста.

Режимът на Батиста се ползва с подкрепата на консервативните среди в Куба и е официално признат от Съединените щати. Кастро, който по това време се разграничава от Ортодоксалната партия, прави опит да предяви формални обвинения срещу Батиста в нарушение на Конституцията, но Конституционният съд отказва да разгледа внесената от него петиция.
През следващите месеци Фидел Кастро изоставя адвокатската си практика и организира нелегална група, в която участва и брат му Раул.

Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие. За тази цел на 26 юли 1953 г. те организират нападение срещу казармата Монкада, военен гарнизон край Сантяго де Куба.
Резултатът е катастрофален, като над 60 от 135-те души, участващи в атаката се убити.
Кастро с група други участници успява да избяга в планините Сиера Маестра,но малко по-късно и те са заловени.
Не е напълно изяснено защо Фидел и Раул Кастро не са убити при залавянето, както повечето им съучастници.
След нападението на казармата Монкада Фидел Кастро е осъден на 15 години затвор.
Пред съда Кастро произнася защитна реч, станала известна под името „Историята ще ме оправдае“.
Той започва да излежава присъдата си в затвор за политически активисти на остров Пиньос, но през май 1955 г. е освободен при обща амнистия и заминава за Мексико.
На 2 декември 1956 г. се връща нелегално в Куба заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара.

Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра. През март 1958 г. публикува манифест, с който призовава кубинците на всенародна борба срещу Батиста.
Избухналото въстание е толкова успешно, че той триумфално влиза в Хавана на 8 януари 1959 г. и след един месец става министър-председател на Куба.
Кастро превръща Куба в социалистическа държава, извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество.

Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци.
На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия. Започва се и аграрната реформа, която въвежда кооперативите като форма за владеене и обработка на земята.
Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.

Фидел Кастро Куба

Фидел Кастро днес навършва 90 години и как е оцелял като е бил враг на Америка, как ?
Фидел Кастро влезе и в книгата за рекордите на Гинес като “личността, срещу която най-често са били правени опити за убийство” – 638 пъти
Това бе съобщено преди време в АФП, като се позова на официалния кубински сайт Кубадебате (CubaDebate.cu).
Кубадебате твърди, че когато през 2006 г. Фидел Кастро предаде властта на брат си Раул по здравословни причини, “дотогава се наброяваха 638 опити за убийство срещу него, почти всички ръководени от ЦРУ”.
“За убийството му бяха използвани многобройни методи: снайперисти, експлозиви в обувките, отрова инжектирана в пура, малко взривно устройство в бейзболна топка и много други, но всички опити се провалиха”, посочва кубинският сайт.

Според Кубадебате “откакто Фидел Кастро оглави кубинската революция, започна планирането на физическото му елиминиране” и “сред най-заинтересуваните” от смъртта му са “северноамериканските служби за разузнавателна и подривна дейност”.

Попитан за Инвазията на Европа и Америка в Украйна и натискът и санкциите им срещу Русия Фидел Кастро отговаря : „Основната грешка на Съединените Щати и Европа е в това, че те подценяват руските граждани, които по време на Втората световна война защитаваха родината си като спартанци“, подчертава бившият кубински държавен глава.

На политическата карта на света „се появиха нови и неизбежни сили“, пише Кастро. Според него, Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР с техните връзки с Латинска Америка, голяма част от страните от Карибския басейн и Африка, представляват „сила, способна да сътрудничи днес с останалите държави“, включително и със САЩ, европейските страни и Япония.
Източници : Уикипедия, свободната енциклопедия и blife.eu

Когато Фидел Кастро се оттегля от активната — Фидел Кастро Рус, в писмо към читателите на вестника на ККП „Гранма“, 18 февруари 2008 пише:

„Пътят винаги ще е труден и ще изисква разумно усилие от всекиго. Не се доверявам на привидно лесния път на апологетиката или антитезата ѝ – самобичуването. Винаги трябва да сме подготвени за най-лошия вариант. Не може да се забравя принципът да бъдем отговорни, когато успяваме и твърди срещу предизвикателствата. Противникът, когото трябва да победим е изключително силен, обаче съумяхме да му надделеем вече половин век. Това не е моето сбогом към вас. Единственото ми желание да се боря като войник в битката на идеите. Ще продължавам да пиша в рубриката „Размисли на другаря Фидел“.

Ще бъда още едно оръжие, на което можете да разчитате. Може би гласът ми ще бъде чут. Ще внимавам. Благодаря!

Ние от Blife.eu напомняме, че в Куба образованието и здравеопазването са безплатни, а здравеопазването е едно от най-добрите в целият свят !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.