Какво е „ Красуха-4 ”

Какво е „ Красуха-4 ”

Военните от цял свят ахнаха от електронния заглушител на руснаците „ Красуха-4 ” Докарали комплекса за радиоелекронна борба в база “Хмеймим”

На космическа фотография от 18 октомври списание Jane’s Defence Weekly показа руската авиационна групировка в сирийската авиобаза Хмеймим (летище Басел ал-Асад). Снимката е направена от европейски спътник от серията SPOT.Освен Су-24, Су-25, Су-30СМ и Су-34, на снимката ясно се вижда самолетът за комплексно разузнаване Ил-20, за чието присъствие вече беше известно.

Какво е „ Красуха-4 ”

Efekt 2

Най-голям интерес обаче предизвика наличието на комплекса за радиоелекронна борба (РЕБ) „ Красуха-4 ”. Не случайно само 4 дни по-късно американското издание Foreign Policy в публикацията на Паул МакЛеър Russia’s Winning the Electronic War отдели на комплекса специално място.

Възможностите на Русия по водене на електронна война произведоха върху американската армия отрезвяващ ефект. Американските чиновници, които се сблъскаха в Сирия и Украйна с комплексите за РЕБ „ Красуха-4 ”, заглушаваши радарите и авиационните системи, бяха принудени да признаят, че няма да догонят Русия, пише изданието FP.

То цитира думите на командващият военната групировка на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, че възможностите на Русия във воденето на електронната война са невероятни.

Още в началото на операцията в Крим украинските военни са констатирали, че техните радиостанции и мобилни телефони са заглушени за няколко часа, пише FP. Специалната мониторингова мисия на ОССЕ съобщи, че на техните безпилотни самолети са заглушени GPS и се наложило да ги приземят.

В Русия има цели бойни подразделения, които се занимават с водене на електронна война, счита ръководителят на РЕБ в американската армия Джефри Чърч. Според него тези подразделения разполагат със специална техника, като има изградена йерархия на силите и средствата. В американската армия тази задача е поверена на двама войника във всеки батальон, дежурещи денонощно.

В САЩ са разработвани няколко програми по обновяване и подобряване на интеграцията на средствата за РЕБ, тя обаче няма да бъде реализирана в скоро време, пише Foreign Policy.

Красуха-4 е семейство комплекси за РЕБ. Предназначението му е да прикрива големи командни пунктове, важни промишлени и административно-политически обекти. Комплексът анализира типа на излъчвания сигнал му въздейства със смущения. Заглушава шпионски спътници, пилотирани и безпилотни самолети, земни радари и авиационни системи АУАКС. Конкретно Красуха-4 е изградена с цифрово оборудване, инсталирано на четириосно шаси Камаз. Далечината на действие е в пределите 150-300 км.
Източник: www.blitz.bg/news/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.