Мирът на Балканите

Мирът на Балканите

Западните Балкани създават мрежа за борба с трафика на оръжия

Държавите от Западните Балкани планират да създадат мрежа от експерти, които да подпомогнат борбата с нелегалната търговия с оръжия в региона, цитира “Ройтерс” представители на държавите.

Извънредните мерки ще бъдат предприети, след като се оказа, че някои от оръжията, използвани от атентаторите в Париж на 13 ноември, са дошли от бивша Югославия. Известно е, че регионът е богат източник на незаконни оръжия за организираната престъпност в Европа. Напоследък обаче опасенията, че тези оръжия стигат до джихадистите, предизвикват все по-голяма тревога.

Efekt 2

“Тези оръжия все по-често са използвани при терористични атаки и нашите колеги от Франция предложиха да сформираме експертна мрежа, която да се справи с трафикантите”, заяви министърът на сигурността на Босна Драган Мектич в понеделник на конференция по темата с участието на държавите от региона.

По думите му мрежата ще бъде отворена за участие за всички държави – членки на Европейския съюз.

Плановете бяха оповестени, след като беше публикуван доклад на “Амнести интернешънъл”, според който има вероятност оръжия и боеприпаси, изпращани от Босна и Сърбия към Великобритания, да са стигнали до ислямистки групировки, предаде “Balkan Insight”.

“Между март 2005 г. и декември 2006 г. различни леки оръжия бяха изнасяни от Босна и Херцеговина и Сърбия във Великобритания, а след това – експортирани към Ирак”, пише в доклада.

Според експертите на “Амнести” слабата регулация на оръжейната търговия в региона е причина често оръжия от Западна Европа да попадат в ръцете на терористи от “Ислямска държава”.

Много от арсенала на “Ислямска държава” беше придобит след плячкосване на екипировката на армията на Ирак. Почти всички тези оръжия са внесени от западните държави от времето на войната между 2003 и 2007 г.

В момента бойците на “Ислямска държава” използват амуниции, произведени в 21 различни държави, включително и Сърбия, пише в доклада.
Източник: www.dnevnik.bg/

Ние от Blife.eu ще добавим, че не малко оръжие и експлозиви им се загуби следата в България и не бяха един или два взрива по складове в страната ! Имаше и скандал с Американски фирми у нас, който търгуват с оръжие! Според статистика направена в Арабският свят всяка трета гилза е произведена в България! Всички знаем, че Българските калашници и гранатомети са едни от най-търсените от търговците на оръжие по светът! Истината е,че всеки терорист може лесно да си набави оръжие както и да си закупи материали за да си направи експлозив ! Да не забравяме, че именно на това са обучавани вот агентите на ЦРУ, от там където идват! Истината е че мирът на Балканите е силно застрашен !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.