Ражда ли се Кюрдистан?

Ражда ли се Кюрдистан?

Stratfor: Русия напипа болната точка на Турция

След като Турция свали руски изтребител близо до границите си на 17 ноември, Москва се опитва да накаже Анкара както икономически, така и политически. Кремъл познава геополитическите слабости на противниците си. И в случая с Турция, както пише в своя Geopolitical Diary частната разузнавателно-аналитична компания Stratfor, напипа болното място: кюрдите. В анализ, озаглавен „Защо прокюрдска Русия вбеси Турция“ анализаторите разкриват същността на проблема.

На 23 декември министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разговаря в Москва с лидера на кюрдската опозиция в Турция Селяхаттин Демирташ, председател на Демократичната партия на народите. (На ДПН е предложено да открие офис в Москва. Б.р.)

Efekt 2

По-рано Лавров беше обсъдил възможността за откриване на официално представителство в Москва на Сирийски Кюрдистан, а в средата на декември Москва настоя, че сирийската кюрдска партия „Демократически съюз“ също трябва да участва в преговорите за мир в Сирия, заедно с останалите опозиционни групи. Защо такова внимание на кюрдите? Русия знае, че като ги подкрепя, тя отслабва Анкара, подчертава Stratfor.

Според анализатори, участието на Демократическия съюз в преговорите в крайна сметка може да доведе до създаването на кюрдска автономия в северната част на Сирия (там, където Анкара предлагаше на ЕС да бъде изградена зона за сигурност, а България – в лицето на премиера Бойко Борисов, стана трубадур на идеята в ЕС, която беше отхвърлена. Б.ред.).

Такава автономия би била голям бастион, където да организира акциите си Кюрдската работническа партия (ПКК), която води над 30-годишна битка с турските власти за политическите права на кюрдите в Турция. Подобно развитие е много лошо за Турция – и Москва го знае.

Русия има дългогодишна връзка с ПКК и други кюрдски групи, припомня Stratfor: през 1970 г. ПКК започва дейността си като марксистко-ленинска организация, която идеологически я доближава до Съветския съюз през 90-те, които имаше свое представителство в Русия. (България – и нейните служби по времето на тоталитарния режим, също са оказвали сериозна помощ на ПКК и нейни активисти. Б.ред.)

Лидерът на ПКК Абдула Йоджалан, който в момента излежава доживотната си присъда в специален затвор на малък турски остров, след експулсирането си от Сирия два пъти идва в Русия в опит да получи убежище.

Намеса на Русия в отношенията между Турция и кюрдите идва в ключов момент, след като през юли примирието между Турция и ПКК, постигнато с толкова усилия преди близо 3 години, беше нарушено и оттогава конфронтация между двете страни се увеличава.

Миналата седмица турската армия започна една от най-големите си операции срещу Кюрдската работническа партия и президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да „изтреби“ кюрдските военни части.

Въпреки липсата на гъвкавост на турските власти срещу ПКК и начинът, по който се разправя с кюрдските бойци, част от турския парламент има за цел да намали степента на напрежение чрез диалог, а не военни операции – и към това призовават както представители на управляващите, така и на опозиционните партии.

Сега Анкара ще трябва да има предвид няколко възможни усложнения, коментират от Stratfor. Укрепване на подкрепата за прокюрдските политически сили в Турция е в състояние да повдигне въпроса за кюрдска автономия, а тя, от своя страна, да подкрепи Кюрдската работническа партия в своите атаки срещу турска територия.

Желанието на Анкара да засили своята роля в Близкия изток, от една страна, не отчита вътрешните й проблеми в сферата на сигурността, а от друга – се сблъсква с аналогичното желание на Москва за доминация в региона.

Спад на напрежението и изглаждане на отношенията между Русия и Турция засега изглежда непостижимо. На отказа от Анкара да се извини, Москва реагира, като налага санкции. А сега – и с натискане на поредното болно място на Турция: отношенията с кюрдите.
Източник: ureport.bg/

Ние от blife.eu вече писахме за един бъдещ Кюрдистан! Какви размери би приел вижте повече тук:

Ще се роди ли държава Кюрдистан ?

Дали мечтаната Османска империя няма да бъде разпокъсана заедно с нейните апетити за поглъщане на Балканите и Европа! Това предстой да видим дали Турция ще бъде омаломощена с териториални претенции към нея ? Мечтаната свобода на Кюрдите е напълно постижима след десетилетия борба !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.