2 и 2 = 4х4

2 и 2 = 4х4

БЕЗОБРАЗИЕ! Всички поръчки за скъпите джипове спечелени от съученик на Танева!

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена, съобщава „Оффнюз“.

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. „конкурси“ вече са приключили. Във всички печели фирмата Кале Ауто – представител на Тойота в родния град на агроминистърката Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев – съученик на Танева и един от най-близките й приятели още от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007, но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

В два от трите „конкурса“ сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите „конкурса“ съученикът на министърката е единствен кандидат и макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия „най-ниска цена“.

Efekt 2

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки, възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;
2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;
3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120 Секвоята е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване – резервоарът да е с обем поне 95 литра автоматично отстранява всички европейски модификации от недпреварата.

Застраховката „Каско“ на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка – за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux като пак трикът е в големимната на резервоара, В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за „техническа грешка“. Така обаче възможност да спечели се появява и пред кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, отново с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде „не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.“. С новото ограничение „до 140 конски сили“ се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс – Mitsubishi L200, който е с 136 конски сили.
Източник: politikata.net/

Ние от ще добавим така е при ГЕРБ първо се окрадоха парите на народа с джипове за кметовете, а сега за министерствата! Че имало безработица, че хората били бедни на кого му пука за това важното е на тях да им охолно и топличко все пак зима е! Срама нямате господа управляващи на фона на тежкото положение на Българите! Такова разточителство е кощунство! Къде е послушната прокуратура да се самосезира, къде е ? На всички им стана ясно, че 2 и 2 = 4х4.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.