Голямото рязане на ленти предстой

Голямото рязане на ленти предстой

Ще изграждаме бежански лагери с кредити

Премиерът Борисов подписа декларацията на ЕС въпреки принципното си възражение срещу финансирането на борбата с мигрантския натиск с кредити, българският премиер подписа заключителната декларация на участниците в извънредната среща на високо равнище в неделя в Брюксел, съобщи inews. Реално това ангажира страната ни с изпълнението на фиксираните в документа задължения.

Участниците в срещата са решили в рамките на 24 часа да бъде осигурявана финансова и друга помощ на държавите, които изпаднат в затруднение да се справят с мигрантските потоци. Пари ще се осигуряват чрез заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа, които могат да ги предоставят на желаещите страни. В документа е посочено, че трите банки са готови да финансират борбата с миграционната криза. Още тази седмица въпросът ще бъде обсъден с представители на тези институции. Именно това беше текстът, по който българската страна реши да изрази и да отстоява собствена позиция. Заяви го в неделя по време на срещата българският министър-председател Бойко Борисов.

Efekt 2

Той се изказа остро срещу възможността България да заема средства от международните финансови институции, за да се справи с бежанската криза. Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заеми от международни финансови институции, за да се оправяме с бежанската вълна, заяви министър-председателят Бойко Борисов в неделя още докато течеше срещата в Брюксел. “Това мисля, че всеки един от нас има в бюджетите си възможност, чрез Европейската комисия друга, еврофондовете – трета, за да отидем нагоре в дефицитите и в дълга си за подобно нещо. Така че това мога да го споделя, защото категорично не го приемам”, обясни премиерът. Затова беше странно, че впоследствие премиерът се е подписал и под този текст, като по този начин ангажира страната ни с нещо, което час по-рано обяви за неприемливо. В декларацията всички участници се ангажират да работят с хуманитарната агенция на ООН за увеличаване приемния капацитет по балканския миграционен път.

Говори се за временен подслон със санитарни условия, като всяка страна ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът й се изчерпи. На въпрос за това къде са най-големите противоречия в споразумението, което е предложил Жан-Клод Юнкер, Борисов коментира: “Казах по какво не мога аз да го приема, защото винаги съм бил за стриктното спазване на маастрихтските критерии от всички държави в Европейския съюз – до 3% бюджетен дефицит, да не минава нагоре над 60% външният дълг”. “Сега с всичко това, което се предлага, някои държави може да се изкушат и да си подменят, да речем, цялата военна техника, граничарска техника и всичко останало със заеми и да вдигнат дефицити. След една година пак да отидем да говорим пък за финансова криза. Затова съм против”, каза още Бойко Борисов.

Във връзка с това за колко дълга бежанска криза се подготвиха европейските лидери, с които премиерът се е видял в Брюксел, той обясни: “На този въпрос и аз поисках да ми се отговори”. “В края на краищата САЩ, към които сме свикнали да се реферираме винаги, казват 70 хил. плюс още 10 хил. Не 10 050, не 10 100 – 10 000. И аз като вас питам – за колко ние сме готови, като Европа, да приеме – милион, два, пет, десет”, запита премиерът.
Източник: life.bg/bg/

Ние от Blife.eu привидното нежелание на Борисов уж, че не иска да подпише! Aбе стига с тези театри, какво усвояване на средства става покрай тези пришълци, че кражбите по магистралите са като за дребни стотинки! Та с две думи да се готвим за рязане на ленти за откриването на лагери за новите ни гости !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.