Как САЩ създаде ДПС

Как САЩ създаде ДПС

БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР ХВЪРЛИ СТРАШНА БОМБА! ЕТО КОЙ СТОИ ЗАД СЪЗДАВАНЕТО НА ДПС! ЩЕ ОНЕМЕЕТЕ!

Международния натиск за създаването на ДПС идва от САЩ, Великобритания и Турция

Димитър Попов, министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство на България разказва как се появи Движението за права и свободи на политическата сцена в България.

Efekt 2

Димитър Попов е роден на 25 юни 1927 г. в Кула, област Монтана. Завършил е специалност право в СУ . Работил е като юрисконсулт, член-съдия в Софийски градски съд, зам.-председател на СГС. Секретар на централната избирателна комисия, 1990 г. Министър-председател на първия коалиционен кабинет от 20 декември 1990 до 7 ноември 1991 г.

– Г-н Попов, как бе писана първата историческа страница на ДПС? Като министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство, известна ли ви беше справката, постъпила в МС с дата 19 март 1991 г., в която се вижда, че ДПС е получавало солидна подкрепа от страна на Турция?
– Тази справка ми бе поднесена, доста време след, като бе изготвена от тогавашния министър на вътрешните работи покойният Христо Данов. Получих я година, година и половина преди внасянето й в МС и запознах министрите с нея.
– Значи, правителството е обсъждало тази справка?
– Нещо повече, тази справка бе поднесена от мен и в т.нар. Комисия по националната сигурност на държавата, чийто председател бе президентът д-р Жельо Желев.
– По всички белези, които носи, може да се направи изводът, че тя е изготвена от тогавашната служба за контраразузнаване…
– Това е вън от всякакво съмнение.
– А имахте ли такива справки, изготвени за БСП, за СДС, за БЗНС?
– Не сме имали, не се е налагало.
– А какво е наложило да се изготвя за ДПС?
– В някои райони все още имаше поводи за напрежение, например в Родопите. Имаше случаи, при които починали граждани не бяха погребани, защото преди смъртта си не са върнали турските си имена. Това е ставало под влияние на ръководители на ДПС. Имахме заснети кадри.
– Как реагираха при обсъждането на този документ представителите на БСП, СДС и БЗНС?
– С голям интерес. За първи път в МС се внасяше документ с такова съдържание и в такъв обем.
– Бяха ли изказани някакви препоръки, набелязани ли бяха някакви политически действия? Например, да не се допусне ДПС до участие в изборите за 36-ото Обикновено народно събрание?
– Това не е въпрос в компетентността на МС.
– Преди да станете министър-председател вие бяхте секретар на ЦИК за изборите на ВНС и през вас преминаваха регистрациите на партиите за тези избори. Как се регистрира ДПС?
– ДПС се регистрира като Движение за права и свободи, не като политическа партия. Регистрирано е по нареждане на покойния министър-председател Андрей Луканов. По това време аз бях не само секретар на ЦИК, но и председател на Софийски градски съд, в чието фирмено отделение е направена тази регистрация. Знаех, че няколко дни преди срока за заявяване на участие в избори за ВНС това движение не бе регистрирано и обърнах внимание на тогавашния ръководител на фирменото отделение Илия Кокинов – да направи проверка – има ли то някаква етническа особеност, тъй като  Конституцията забранява регистрирането на партии на религиозна и етническа основа… Един ден, когато се върнах от заседание на комисията, се оказа, че той е издал решение и че регистрацията е направена по нареждане „отгоре“, от кабинета на Луканов. Луканов  пред мен отрече да е издавал такова нареждане. Дословно думите му бяха: „Г-н Попов, как се е получило регистрирането на това движение?“, викам: „По ваше нареждане“, а той: „Как?“

– Имаше ли международен натиск за регистрацията на ДПС?
– Имаше, той се осъществи една година по-късно, 1991 г., през лятото. От ВНС ме информираха, че едно писмо, адресирано до мен, в превод, се раздава на всички народни представители. Твърдеше се, че от тогавашния министър-председател на Република Турция Месут Йълмаз и имаше странно съдържание: „Г-н премиер, ако искате да бъдат решени в кратко време и изгодно за Вас всички висящи въпроси, обявете, че ще приемете моята покана, ще дойдете в Турция и ще се разберем. Трябва да бъде регистрирано ДПС като политическа партия“. После разбрахме, че това писмо е било съставено с помощта на тогавашния посланик на Турция в България г-н Ялчън Орал, един ловък дипломат… Във връзка с тази история, няколко дни по-късно посланикът на Кралство Великобритания помоли да го приема и ми предаде устно, че правителството на Нейно Величество кралицата на Англия ще бъде доволно, „ако г-н Димитър Попов, като номинален председател на Софийския съд използва своето влияние, за да се получи регистриране на това движение като политическа партия“. Аз му казах, че това е невъзможно…
– Кое направи участието на ДПС в изборите възможно?
– Участието на ДПС в изборите за Народно събрание стана благодарение на факта, че то е взело участие в изборите за Велико народно събрание. Тоест, една инерция, която бе приета.
Източник:webnovinar.com/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.