Берлин обвини Ердоган в “преврат срещу демокрацията”

Берлин обвини Ердоган в "преврат срещу демокрацията"


Турция поискала да бъдат следени 300 предполагаеми гюленисти във ФРГ
Председателят на Бундестага (долната камара на германския парламент) Норберт Ламерт вижда в конституционната реформа в Турция “преврат срещу демокрацията”. “Турция може да обърне гръб на европейската цивилизация”, предупреди той, цитиран от местни медии. Според Ламерт турският президент се опитва да превърне “крехкия, но демократичен ред в авторитарна система”. “След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. турският президент систематично руши политическата система на страната, с което подкопава конституционния ред.

 

Вторият опит за преврат заплашва да бъде успешен”, подчерта Ламерт. Той разкритикува турския парламент, че се е съгласил да загуби властта си.

“Това е безпрецедентно събитие в най-новата история”, категоричен е председателят на Бундестага. Според него идеята на Ердоган за още един референдум относно съдбата на по-нататъшните преговори между Турция и ЕС не е от значение.

Efekt 2

На територията на ФРГ и други европейски страни вече започна провеждането на референдума за конституционна реформа в Турция, което ще продължи до 9 април. В самата Турция референдумът ще се проведе на 16 април.

Вътрешният министър на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия междувременно обвини Турция в извършването на “неприемлив шпионаж” срещу предполагаеми симпатизанти на движението на турския проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято. “Забележително е с каква интензивност и безпощадност хората, живеещи в чужбина, са разследвани”, заяви Борис Писториус.

Той също така заяви, че Анкара е поискала от Берлин да й помогне в шпионирането на 300 предполагаеми гюленисти. “Това е нетърпимо и неприемливо”, допълни вътрешният министър на най-голямата германска провинция.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Турция предупреждава Европа да не се меси в референдума следващия месец, заяви вчера турският премиер Бинали Йълдъръм на митинг във вилаета Караман. Той добави, че Европа би трябвало да си гледа работата. Въпросът с референдума вече сериозно обтегна отношенията между Турция и няколко европейски държави, включително Германия и Холандия. Причината беше, че те попречиха на турски министри да провеждат кампания в полза на одобряване на промените в германски и холандски градове.
Източник: segabg.com

Ние от Blife.eu ще добавим нашият коментар по темата !
За едно е права Турция, че никоя страна не иска да и се месят отвън във вътрешните им политики !
Турция спазва това правило и сигурно затова вини Европейският съюз !

Или тук е мястото да кажем един виц !
От къде американците са знаели за Садам Хюсеин, че има химическо оръжие?
Ами пазели си фактурите!
Та и Ердоган знае най-вероятно какви механизми се използват в такива случаи, защото най-вероятно и Турция ги прилага към други държави !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.