“Южен поток” е пак на дневен ред

"Южен поток" е пак на дневен ред

Туск и Ренци посякоха “Северен поток-2” и питат ЕС с какво той е по-хубав от “Южен поток”

Единият проект бе спрян с голям шум в ущърб на България и някои италиански компании, а другият приет в “абсолютна тишина”, отбеляза италианският премиер.

Защо “Северен поток-2” може, а “Южен поток” – не, питаха днес на Европейския съвет Доналд Туск и Матео Ренци. Проектът “Северен поток-2” не отговаря на правилата на ЕС за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и БТА. Полша и още няколко държави призоваха проектът да бъде обсъден на срещата на върха в Брюксел. Против проекта са балтийските държави, Полша, Словакия. Украйна също се обяви против.

Efekt 2

Туск заяви, че според него “Северен поток-2”, който ще удвои количеството руски газ, доставян директно до Германия, е подигравка към европейските правила за диверсифициране на енергийните доставки, източници и маршрути за транзит.

“Ако “Северен поток-2″ бъде построен, то той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80 процента от газовите доставки от Русия. Освен това ще доведе до доминираща позиция на Газпром на германския пазар”, каза той, цитиран от ТАСС.

Редица страни, включително Италия и България, не разбират защо според нормите на ЕС “Южен поток” е невъзможен, а “Северен поток-2”, който стига до Германия, е възможен, допълни председателят на Европейския съвет.

Решението за “Северен поток” трябва да бъде взето от цяла Европа, а не при двустранни преговори на отделни страни с доставчици на енергийни суровини, настоя Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че става дума за “икономически проект” с участието на частни инвеститори, посочва ДПА. Украйна трябва да продължи да играе роля като транзитна страна, допълни тя.

На срещата на върха на ЕС въпросът за “Северен поток-2” е бил повдигнат и от италианския премиер Матео Ренци.

Германия и Холандия настояват, че разширението на “Северен поток” е търговски въпрос, а виждаме, че в него има и значителен политически подтекст, каза Ренци.

По думите му е странно, че година, след като “Южен поток” бе спрян с голям шум в ущърб на България и някои италиански компании, въпросът за “Северен поток-2” е бил взет в “абсолютна тишина”.

Решението е в ръцете на Европейската комисия, отбеляза италианският премиер.
Източник: www.blitz.bg/

Ние от Blife.eu ще добавим, че този проект бе от национален приоритет, защото там където има Руска тръба тероризъм няма, което си е факт! По-любопитното е, че ако Европа реши да се завърне към Южен поток и от Брюксел привикат Бойко да му кажат новината, какви ще трябва да ги говори на онези Америкаци дето се казва само един Бойко знае! Идва краят на ерата на рязане на лентички на Бойко Борисов и дето се казва каквото си е обрязал с него ще си остане!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.